VÄRI 13-KILPAILUN PALKITUT
Lehdistötiedote 14.11.2013

Väri13-kilpailun järjestivät Pintaurakoitsijat ry, Helsingin Maalarimestariyhdistys ry ja Suomen Messut yhdessä. Kilpailun palkinnot jaetaan/jaettiin 13.11 klo 13 Helsingin Messukeskuksessa Väri ja Pinta-messujen yhteydessä.

Palkintolautakunta puheenjohtajansa professori, arkkitehti SAFA Pentti Kareojan johdolla päätyi seuraaviin palkittaviin:

JAETUN ENSIMMÄISEN PALKINNON
Sai kohde: Saunalahden koulu, Espoo.
Suunnittelu: Verstas-arkkitehdit Oy, Helsinki
Suunnittelijat: Ilkka Salminen, Väinö Nikkilä, Jussi Palva, Riina Palva, Aapo Airas, Ville Nurkka, Jari Saajo, Karola Sahi.

Saunalahden koulu ilmaisee samaa materiaalien osaamista jota Verstas-arkkitehdit osoittivat jo aiemmin palkitussa Kirkkojärven koulussa. Voimakkaat väripinnat identifioivat eri tiloja eri oppilasryhmien omiksi. Pintojen korkealaatuiseen viimeistelyyn kiinnitetty huomio on Verstaalle ominaista käsialaa. Esimerkkinä voi mainita betonivaluseinän joka on samaan aikaan sekä harmaa että vivahteikas. Leikki tiilien limitysvaihteluilla on keino luvata julkisivussa oppilaille että sisältä myös löytyy virikerikas tila.
Tässä työssä Verstas arkkitehdit on ottanut värin tärkeään rooliin. Se on tasapainossa ja tukee ratkaisuja jotka liittyvät rakennuksen sijoitteluun tontilla, valoon, tilojen rytmitykseen.


JAETUN ENSIMMÄISEN PALKINNON
Sai kohde: Raahen kirkko, Raahe
Suunnittelu: Arkkitehtitoimisto Jorma Teppo, Oulu
Suunnittelijat: Tapani Kaukoniemi, Jorma Teppo.

Raahen kirkon kohdalla on syytä lähteä palkintolautakunnan synteesistä: Yksinkertaisesti kaunista. Raahen uusgoottilainen kirkko oli valmistunut vuonna 1912. Väriratkaisu oli hyvin yksinkertainen: Koko sisätila on vaaleanpunainen. Mikäli väri olisi täysin homogeeninen, ratkaisu olisi voinut epäonnistuakin. Mutta nyt valittu pintamateriaali on vivahteikasta, elävää ja johtaa katseen kirkon kauniisiin muotoihin.
Toinen tärkeä perusratkaisu oli kuoria kirkon penkeistä maali ja pinnoittaa ne puunvärisiksi. Näillä ratkaisuilla kirkon ilme muuttui valoisammaksi ja keveämmäksi.


KUNNIAMAININNAN SAIVAT: ( 3 kpl )

LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖ, Helsinki

Suunnittelu: A-konsultit arkkitehtitoimisto, Helsinki
Suunnittelijat: Johannes von Martens, Teemu Taskinen, Riikka von Martens.

Tässä Helsingin Etelä-Esplanadilla olevassa kohteessa palkintolautakunta kiitti noin satavuotiaan talon saneerausta uuteen käyttötarkoitukseen onnistuneella tavalla. Talojen värivalinnat sekä sävyjen että valöörien suhteen heijastelivat talon rakennusvuotta. Suunnittelu ja toteutus ovat sekä talon historiaa että nykykäyttöä arvostavia.


VANHA VALLILA, Helsinki

Suunnittelu: Studio U2-arkkitehdit Oy
Suunnittelijat: Susanna Urala, Risto Urala.

Tähän suunnittelukokonaisuuteen kuuluu kymmeniä kohteita Vanhan Vallilan pientaloalueella Helsingissä. Kokonaisuus on onnistunut sillä näissä kohteissa värien voimakkuus on pidetty samalla tasolla. Jokainen kohde on yksilöllinen ja heijastelee 1920-luvun värimaailmaa ja silloisia sommittelutyylejä. Kokonaisuus on viehättävä ja kaupunginosahenkeä rakentava.


KAANANKADUN YHTEISPIHA, Helsinki

Suunnittelu: Huttunen –Lipasti –Pakkanen Oy, Helsinki ja Maisema-arkkitehtitoimisto Näkymä Oy,
Helsinki.

Suunnittelijat: Risto Huttunen, Paula Leiwo, Tiina Perälä, Jere Saarikko ja Pia Kurki.

Väri 13-palkintolautakuntaan kuuluivat: Pentti Kareoja puheejohtajana, Harald Arnkil, Ville Hara, Arto Lindvall, Marika Raike ja Lauri Niemi äänivallattomana sihteerinä.

Lisätietoja sivulta www.vari13.fi ja kilpailutoimistosta Kustannus Oy Hakkuri, puh 010 235 7902

Väri13-kilpailun puolesta : Lauri Niemi

Julkaisuvapaa 13.11. klo 13.00